GYIK

 

Kérdések

 1. Milyen okmányokra van szükségem a beiratkozáshoz?
 2. Milyen adatok szerepelnek az olvasójegyemen?
 3. Ha nem szeretnék állandó olvasójegyet váltani, hogyan használhatom a könyvtárat?
 4. A könyvtár teljes állományát megtalálhatom az online katalógusban?
 5. Mit és hogyan találok meg az olvasóterem szabadpolcos állományában?
 6. Kölcsönözhetek-e az MTA Könyvtár és Információs Központ gyűjteményéből?
 7. Hogyan kérhetek előjegyzést egy kölcsön lévő könyvre?
 8. Honnan tudhatom meg, hogy a keresett könyv vagy folyóirat külső vagy belső raktárban van-e?
 9. Hogyan hosszabbíthatom meg kölcsönzéseimet?
 10. Ha többször szeretném használni a raktárból kért dokumentumokat, félretehetem-e őket?
 11. Hogyan használhatom a könyvtár számítógépeit?
 12. Használhatok-e saját laptopot?
 13. Használhatok-e saját adathordozót?
 14. Ha nem találom a könyvtárban, amit keresek, kérhetek-e könyvtárközi kölcsönzést?
 15. Hogyan fénymásolhatok a könyvtárban?
 16. Mikor kapom meg a külső raktárból kért dokumentumokat?
 17. Kérhetem-e, hogy előkészítsék számomra a szükséges könyveket, folyóiratokat?
 18. Van-e lehetőség szkennelésre?
 19. Hogyan értesülhetek a könyvtár új külföldi szerzeményeiről?
 20. Hogyan iratkozhatok fel a könyvtári hírlevélre?
 21. Milyen gyakorisággal kapok majd e-maileket, ha feliratkozom a hírlevélre?
 22. Hogyan iratkozhatok le a könyvtári hírlevélről?

Válaszok

 1. Milyen okmányokra van szükségem a beiratkozáshoz?

A könyvtári beiratkozáshoz személyi igazolvány/diákigazolvány/útlevél és lakcímkártya szükséges, továbbá:

 • egyetemi/főiskolai, valamint PhD képzésben résztvevők esetében diákigazolvány
 • általános és középiskolai tanároknál pedagógusigazolvány
 • egyetemi oktatók esetében hivatalos munkáltatói igazolás
 • PhD fokozat megszerzésénél a fokozatot igazoló okmány

^

 1. Milyen adatok szerepelnek az olvasójegyemen?

Név, könyvtári azonosító szám, vonalkód. Az olvasójegy érvényessége nem szerepel a kártyán, ezt az OPAC-ba (ALEPH) bejelentkezve, az „Olvasójegyem” mezőben lehet ellenőrizni.

^

 1. Ha nem szeretnék állandó olvasójegyet váltani, hogyan használhatom a könyvtárat?

Ideiglenes, vagy rövid időre szóló könyvtárhasználat esetén az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

 • napijegy: adott napra szóló olvasójegy, mellyel használhatók a könyvtári dokumentumok, valamint az elektronikus adatbázisok.
 • 5 alkalmas látogatójegy: fél éven belül felhasználható olvasójegy, mely 5 alkalomra szól, a könyvtári dokumentumok, valamint az elektronikus adatbázisok használatára jogosít.

^

 1. A könyvtár teljes állományát megtalálhatom az online katalógusban?

Nem. Az online katalógus az 1980-as évektől megjelent kiadványokat tartalmazza, az előtte lévő időszakban megjelent állományt pedig csak részlegesen, ezeket a hagyományos (fiókos) betűrendes katalógusban lehet keresni. Nem tartalmazza továbbá az ún. régi szakok anyagait, ezek szintén külön, a kéziratos dobozokban kereshetők. A katalógus retrokonverziója folyamatos, a jövőben a teljes állományt kereshetővé szeretnénk tenni.

^

 1. Mit és hogyan találok meg az olvasóterem szabadpolcos állományában?

A különböző tudományterületek vonatkozó kézikönyvtári dokumentumait (enciklopédiák, lexikonok, monográfiák, szótárak), a katalógusban S (segédkönyvtár) betű jelzi, a mellette található szakszám pedig a tudományterületre utal.
Amennyiben nem található szakszám az S betű mellett, úgy azt a fiókos segédkönyvtári katalógusban lehet megkeresni. A szabadpolcos folyóiratok esetében mindig csak az utolsó évfolyam legutóbbi számai találhatók a polcokon, a korábbi számokat a raktárból kell kikérni.

^

 1. Kölcsönözhetek-e az MTA Könyvtár és Információs Központ gyűjteményéből?

Az MTA Könyvtár és Információs Központ jellegéből adódóan korlátozottan kölcsönző könyvtár, a kölcsönzésre jogosultak köre a következő:

 • az MTA rendes és levelező tagjai, illetve a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai
 • a tudományos minősítéssel rendelkezők (MTA doktora, kandidátus, PhD, DLA, DSc fokozat)
 • az MTA intézeti hálózatának kutatói
 • az egyetemek kinevezett oktatói és kutatói (fokozattal nem rendelkezők is)
 • posztgraduális (PhD) képzésre beiratkozott hallgatók (a doktori iskola igazolásával)

^

 1. Hogyan kérhetek előjegyzést egy kölcsön lévő könyvre?

Amennyiben a keresett kiadvány kölcsön van, az Olvasószolgálat munkatársainál kérhető előjegyzés (személyesen, e-mailben vagy telefonon), a kötet beérkezéséről elektronikus levélben adunk tájékoztatást.

^

 1. Honnan tudhatom meg, hogy a keresett könyv vagy folyóirat külső vagy belső raktárban van-e?

A találati listában a ‘Hol van?’ oszlop jelzi, ha a dokumentum a külső raktárban ill. ha a periodika tárban van. Ezenkívül a könyvtár honlapján a „Gyűjtemények” mezőn belül a „Törzsgyűjtemény” feliratra kattintva található meg a raktári számok szerinti elhelyezés, ill. az olvasóteremben kihelyezett táblákon.

^

 1. Hogyan hosszabbíthatom meg kölcsönzéseimet?

A kölcsönzött dokumentumokat a webopac-on keresztül, az olvasójeggyel bejelentkezve kétszer lehet meghosszabbítani, ennél többször – amennyiben nincs rá előjegyzés – , telefonon, vagy e-mailben kérhető hosszabbítás.

^

 1. Ha többször szeretném használni a raktárból kért dokumentumokat, félretehetem-e őket?

A raktárból felkért dokumentumokat egy hétig félre lehet tenni, az olvasóteremben erre a célra fenntartott polcokon, továbbá a huzamosabb ideig használt könyveket, olvasói szekrényekbe lehet elzárni, melyek az Olvasószolgálat munkatársaitól igényelhetők. A szekrényekben elhelyezett személyes tárgyakért, értékekért felelősséget vállalni nem tudunk.

^

 1. Hogyan használhatom a könyvtár számítógépeit?

Érvényes olvasójeggyel bárki használhatja a könyvtárban elhelyezett olvasói számítógépeket (olvasóterem, digitális dolgozószoba), ennek külön díja nincs.

^

 1. Használhatok-e saját laptopot?

A könyvtárban van lehetőség saját laptop használatára, az olvasói terekben a wifi kapcsolat biztosított, a csatlakozáshoz jelszót, az Olvasószolgálatnál lehet igényelni. Mivel az áramellátás az ülőhelyeknek csupán egy részén megoldott, kérjük, jelezzék a helyszám kérésénél, hogy csatlakozóval ellátott helyet kérnek.

^

 1. Használhatok-e saját adathordozót?

Igen, az olvasói PC-ken és terminálokon egyaránt van lehetőség pendrive csatlakoztatására.

^

 1. Ha nem találom a könyvtárban, amit keresek, kérhetek-e könyvtárközi kölcsönzést?

Érvényes, állandó olvasójeggyel rendelkező olvasóink számára könyvtárközi kölcsönzést biztosítunk, a belföldről történő kérés ingyenes, külföldről kért könyvtárközi esetén pedig térítéses a szolgáltatás (5 könyv erejéig a könyvtár a díj 50%-át magára vállalja, másolatok esetében a teljes árat kell fizetni).

^

 1. Hogyan fénymásolhatok a könyvtárban?

Olvasóink önkiszolgáló módon, kétféle gépen fénymásolhatnak, egy pénzbedobós és két kártyás másológép áll rendelkezésre, utóbbiak szkennelésre is alkalmasak. Másolókártyát a II. emeleti digitális dolgozószobában lehet váltani jelképes letéti díj ellenében. Lehetőség van továbbá a másolatok megrendelésére is, ilyenkor a másolást/szkennelést az Olvasószolgálat munkatársai végzik, s az elkészült másolatok a digitális dolgozószobában vehetők át, külön kérésre áfás számla is igényelhető.
Bővebben a szolgáltatásról + aktuális díjszabás

^

 1. Mikor kapom meg a külső raktárból kért dokumentumokat?

A külső raktárból kért dokumentumok minden esetben másnap (következő munkanap) nyitásra érkeznek be. A kérőlapok olvasótermi leadása esetén az este 7-ig, online előkészítési kérések során, a du. 3-ig leadott kéréseket tudjuk másnapra behozatni.

^

 1. Kérhetem-e, hogy előkészítsék számomra a szükséges könyveket, folyóiratokat?

Természetesen mód van arra, hogy olvasóink előkészítést kérjenek, ezt akár online, akár e-mailben vagy telefonon is megtehetik.

Törzsgyűjtemény

Könyvek

Vonalkódos olvasójeggyel rendelkező olvasóink METAKatalógusunk oldalán vagy a régi könyvtári katalógusban, bejelentkezés és keresés után indíthatják el a megtalált könyv azonnali raktári kérését vagy előkészítését.

Vonalkódos olvasójeggyel még nem rendelkező olvasóink a (06-1) 411-6364 telefonszámon vagy az mtak@konyvtar.mta.hu e-mail címen kérhetnek előkészítést.

Folyóiratok

Törzsgyűjteményünk folyóiratainak előkészítését a (06-1) 411-6363-as telefonszámon vagy a folyoirat@konyvtar.mta.hu e-mail címen kérhetik.

Keleti Gyűjtemény

A Keleti Gyűjtemény dokumentumainak előkészítését a (06-1) 411-6100/653-as telefonszámon vagy a keleti@konyvtar.mta.hu e-mail címen kérhetik.

Kézirattár

A Kézirattár dokumentumainak előkészítését ezen az űrlapon kérhetik.

^

 1. Van-e lehetőség szkennelésre?

Igen, az olvasóteremben elhelyezett kártyás másológépeken ingyenesen van lehetőség a dokumentumok önkiszolgáló szkennelésére, valamint a folyóirattárban kártya nélkül, ingyenesen  használható a BookEye készülék. A folyóirattárban és a könyves részlegen térítés ellenében rendelhető is szkennelés.

^

 1. Hogyan értesülhetek a könyvtár új külföldi szerzeményeiről?

Könyvtárunk új beszerzésű könyveiről, hírlevelünkre feliratkozva lehet leggyorsabban értesülni, melyen keresztül tudományszakonkénti bontásban informálódhatnak állományunk új köteteiről. Az olvasóteremben kihelyezett új beszerzésű könyvek polcára kitett könyveket kézbe is lehet venni, de ez csupán egy válogatás, nem fedi le a teljes új beszerzést. Keleti Gyűjteményünk időszakos újkönyvlistája szintén mind a honlapon, mind hírlevelünkben nyomon követhető.

^

 1. Hogyan iratkozhatok fel a könyvtári hírlevélre?

Az MTA KIK Hírlevél a http://hirlevel.mtak.hu oldalon érhető el. Elektronikus kiadványunk rendszertelen időközönként tájékoztat híreinkről, rendezvényeinkről, új beszerzésű könyveinkről.

 • Feliratkozás e-mailes hírlevélre: A feliratkozás egyszerű, a többi weboldalon megszokott módon történik, egy-két percet vesz igénybe. Amennyiben mégis elakadna, képes útmutatót talál itt.
 • Feliratkozás RSS feed használatával: Ha az e-mailes hírlevél helyett inkább az RSS szolgáltatást részesíti előnyben, csatolja hírolvasójába vagy böngészőjébe könyvtári hírlevelünk RSS csatornáját, s kövesse könyvtárunkat.
 • Követés a Twitteren: Ha van már hozzáférése, követheti könyvtárunkat a Twitteren is, ahol a hírlevél aktuális híre az online publikálást követő percekben azonnal megjelenik.
 • Követés a Facebookon: A Twitterhez hasonlóan Facebook oldalunk is azonnal közli hírlevelünk aktuális közleményeit.

^

 1. Milyen gyakorisággal kapok majd e-maileket, ha feliratkozom a hírlevélre?

Nem kell tartania tőle, hogy túl sok levelet kapna, mi valóban csak akkor üzenünk, ha fontos információt kívánunk megosztani olvasóinkkal. Ha nem bízik ebben, saját kezűleg is testre szabhatja, milyen rendszerességgel kíván hírlevelet kapni. Feliratkozás után mindenki beállíthatja, hogy minden egyes hírről külön kíván értesülni (immediate), vagy naponta reggel 6 és 9 óra között szeretné megkapni az aktuális híreket (daily), persze ez utóbbival sem zaklatjuk majd minden nap, hisz nem frissítjük ilyen gyakran híreinket. Akár heti kézbesítést is kérhet, ilyenkor fent a ‘Settings’ pontban még a napot is beállíthatja, amikor a hírlevelet olvasni szeretné.

^

 1. Hogyan iratkozhatok le a könyvtári hírlevélről?

Természetesen, ha szolgáltatásunk mégsem felel meg az elvárásainak, bármikor leiratkozhat, minden egyes e-maiben kapott hírlevél alján talál hivatkozást ehhez.

^